PPBM Dakwa Mahathir Akan Tentukan Hala Tuju Pakatan Harapan

Share on Google Plus
Parti Pribumi Bersatu Malaysia hari ini mendakwa bahawa pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad akan menentukan hala tuju gabungan itu.

Menjelaskan struktur kepimpinan Pakatan Harapan yang diumumkan selepas tengah malam semalam, Ketua Biro Strategi dan Dasar Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Datuk Rais Hussin Mohamed Ariff berkata bahawa pengerusi adalah orang yang akan menerajui.

"Pengerusi akan menjadi mempengerusikan semua mesyuarat (dan) hala tuju, bersama bantuan presiden," katanya kepada Malaysiakini.

Menjelaskan ini, Rais merujuk cara kerja antara Mahathir yang juga pengerusi PPBM dengan presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Hubungannya sama. Adakah kamu melihat akan ada masalah antara pengerusi dan presiden BERSATU?

"Mereka akan bekerja sama erat."

Oleh itu, Rais tidak menjangkakan sebarang masalah yang bakal timbul antara pengerusi dan presiden HARAPAN.

Sementara itu, kata Rais, Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku ketua umum akan memainkan peranan sebagai penasihat.

Dalam perkembangan berkaitan, Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Salahuddin Ayub berkata beliau tidak melihat yang Mahathir akan menentukan hala tuju parti itu.

"Hala tuju akan diputuskan secara kolektif dalam mesyuarat majlis presiden HARAPAN yang dipengerusikan oleh Mahathir," katanya.


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment