Perwaja Rugi RM15 bilion, Mahathir Mahu Proton Jadi Senasib Macam Perwaja?

Share on Google Plus


                       

Salah satu skandal adalah projek Perwaja Steel yang dikaitkan dengan kerugian sebanyak RM2.56 bilion. Tetapi nampaknya seperti RM10 bilion adalah angka yang lebih berkemungkinan. Malah, Mahathir sendiri telah mengaku secara umum pada tahun 2002 bahawa Perwaja kehilangan RM10 bilion dalam dialog dengan rakyat Malaysia di London di mana beliau juga mengakui terdapat kemungkinan penyelewengan dana dan salah urus dalam Perwaja.

Perwaja Steel bermula pada tahun 1982 sebagai usaha sama antara Heavy Industries Corporation milik kerajaan dan syarikat Jepun Nippon Steel Corporation. Ini sepatutnya menjadi projek ‘showcase’  dalam usaha Mahathir untuk menekankan perindustrian.

Sebuah kilang besi bernilai RM1 bilion telah dibina di Terengganu untuk membekalkan keperluan domestik bagi produk besi.Walau bagaimanapun, Perwaja menghadapi masalah pengeluaran dan telah dibebani dengan hutang yang besar. Memandangkan pinjaman adalah dalam yen - yang meningkat dengan ketara pada masa itu - bayaran faedah menjadi semakin tinggi. Pada tahun 1987 Nippon Steel menarik diri daripada projek itu. Mahathir kemudian membawa masuk rakannya Eric Chia pada tahun 1988 untuk mengendalikan Perwaja dan untuk mengubah keadaan. Beliau telah diberikan kuasa penuh untuk melakukan apa yang perlu untuk mengubah prestasi Perwaja dan melaporkan terus kepada Mahathir.

Satu lagi RM2 bilion telah disalurkan ke dalam Perwaja dengan pembiayaan kerajaan dan pinjaman daripada Bank Bumiputra (RM860 juta) dan KWSP (RM130 juta). Kemudahan baru telah dibina di Terengganu dan Kedah. Eric Chia menerajui Perwaja selama tujuh tahun.

Pada mulanya, dia seolah-olah telah berjaya memulihkan Perwaja tetapi selepas beliau meletak jawatan secara tiba-tiba pada tahun 1995 ia menjadi jelas bahawa itu bukanlah yang sebenarnya. Jumlah kerugian meningkat kepada RM2.49 bilion daripada RM1 bilion apabila Eric Chia mengambil alih. Perwaja telah dilumpuhkan oleh hutang tambahan berjumlah RM5.7 bilion.

- Kontrak penyelenggaraan meragukan berjumlah RM292 juta (termasuk kontrak sebanyak RM200,000 sebulan kepada syarikat untuk berkebun, pembersihan dan penyelenggaraan kenderaan)
- pemberian kontrak RM957 juta kepada syarikat-syarikat sekutu lama Eric Chia

Pada tahun 1999, Anwar membuat laporan polis yang menyatakan bahawa "Beliau (Eric Chia) sebenarnya telah berulang kali mendakwa bahawa tindakan beliau mendapat sokongan dan di bawah arahan Perdana Menteri Dato Seri Dr. Mahathir. Dan ini dibuktikan dengan surat yang ditulis oleh Perdana Menteri sendiri. Dengan ‘mandat’ itu, Lembaga Pengarah telah diketepikan, prosedur tender sengaja diabaikan dan terdapat bayaran tidak jelas yang 'tidak memuaskan' yang dibuat kepada pihak tertentu."

Selepas bertahun-tahun tanpa tindakan oleh ACA dan polis, Eric Chia akhirnya didakwa kerana pecah amanah yang membenarkan (bukan mengambil) bayaran sebanyak RM76 juta (0.076 bilion) pada tahun 2004. Ini hanya berlaku selepas Mahathir meletakkan jawatan sebagai PM dan Badawi mengambil alih. RM76 juta ialah wang yang banyak tetapi ia adalah kecil berbanding jumlah kerugian yang dianggarkan lebih daripada RM10 bilion. Eric Chia kemudiannya telah dibebaskan oleh mahkamah pada tahun 2007.

Berikut adalah ringkasan nasib malang Perwaja.

"Perwaja kelihatan seperti tidak lebih daripada satu contoh baik satu perusahaan yang dihasilkan secara politik, yang dipersoalkan secara komersial dan yang dilaksanakan dengan tidak cekap yang gagal. Walaupun pembiayaan yang mewah, ekonomi yang teguh kebanyakkan masanya dan perlindungan daripada import pesaing dalam bentuk kedua-dua tarif dan kuota, syarikat itu tidak pernah mampu untuk menghasilkan besi secara menguntungkan. Ia mengalami masalah operasi yang kronik dan beban hutang yang teruk, termasuklah kerugian pertukaran asing yang sengit ke atas pinjaman yang banyak di luar negara. Walaupun selepas kerajaan memutuskan untuk menelan kerugian terkumpul sebanyak RM9.9 bilion dan menswastakan Perwaja pada tahun 1996, ia terus bergelut.

Namun begitu, terdapat sisi Perwaja yang lebih dasyat yang menjaminnya tempat yang tinggi dalam ‘pantheon’ skandal kewangan Malaysia. Satu bahagian yang tidak diketahui daripada RM15 bilion atau lebih yang syarikat itu gunakan telah dicuri dalam pelbagai kekacauan dan tipu-helah. Walaupun kedua-dua laporan dalaman dan luaran mengesahkan bahawa wang syarikat itu telah dicuri, hampir tiada apa yang telah dilakukan untuk membawa pesalah ke muka pengadilan dan mendapatkan semula dana itu." - Barry WainSumber:
1. Barry Wain (2009) “Malaysian Maverick – Mahathir Mohamad in turbulent times”
2. Lim Kit Siang (2002), “DAP calls for Royal Commission of Inquiry into RM10 billion Perwaja scandal with former ACA director-general Zaki Husin appointed to assist the inquiry to ensure that Malaysia does not get into the Guinness Book of Records in having the most heinous mega scandals without criminals”


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment