Kebodohan Pemimpin DAP Terus Terbukti

Share on Google Plus
GAMBAR SEKADAR HIASAN

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 12 Mei 2017ADUN Sarawak Dr Ting Tiong Choon (DAP - Pujut) telah hilang kelayakan daripada jawatannya kerana mengambil kerakyatan Australia.

Sementara itu, pada sidang akhbar yang disiarkan di laman Facebook DAP Sarawak, Ting berkata beliau telah melepaskan kerakyatan Australia beliau selepas beliau telah diambil bekerja oleh Talent Corporation Malaysia (TalentCorp) untuk kembali ke Malaysia.

Beliau berkata proses selama setahun untuk keluar daripada kerakyatan Australia telah diselesaikan hanya sebelum Pilihan Raya Negeri Sarawak, yang jatuh pada 7 Mei tahun lepas. Beliau menambah bahawa beliau tidak pernah hilang kerakyatan Malaysia beliau.

Hello DAP, mengapa anda begitu bodoh?

Anda baru sahaja mengesahkan kepada dunia bahawa anda juga telah mengambil kerakyatan Australia dan melanggar undang-undang Malaysia.

Malaysia tidak mengiktiraf dua kerakyatan. Malah, mereka yang gagal untuk secara sukarela melepaskan kewarganegaraannya akan mendapati kerakyatan mereka dibatalkan kerana Malaysia tidak mengiktiraf dua kerakyatan seperti yang ditetapkan di bawah Perkara 24 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Rakyat Malaysia menghadapi risiko kehilangan kewarganegaraan mereka jika pihak berkuasa mendapati bahawa kewarganegaraan asing itu telah diperolehi melalui pendaftaran, penaturalisasian atau secara sukarela melalui pengaturan formal yang lain selain daripada melalui perkahwinan.

"Kerajaan Persekutuan kemudian boleh memerintahkan pembatalan kewarganegaraan orang itu."

Di bawah Perkara 23 (1) Perlembagaan Persekutuan, rakyat di atas 21 tahun, dan berfikiran waras, perlu secara rasmi melepaskan kewarganegaraan mereka apabila mereka bakal mendapatkan kewarganegaraan negara lain.

Kembali sahaja ke Australia kerana anda begitu suka dengannya sehinggakan anda mengambil kewarganegaraannya. Jangan kembali.

Malaysia tidak memerlukan orang yang tidak patriotik seperti anda.

Nota: Kerajaan perlu menyemak dengan kerajaan Australia berapa ramai yang lain mempunyai kewarganegaraan di sana.

#BadFengshuiBangloStrikesAgain

---
http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/01/31/renounce-or-risk-revocation-dual-citizenship-holders-told/
Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment