Jawapan Kepada Soalan Tony Pua Mengenai Perjanjian Proton-Geely

Share on Google PlusTulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 30 Mei 2017S1). Mengapa PM masih memberi Proton geran penyelidikan bernilai RM1.1 bilion? Wang percuma ini pada dasarnya Geely bayar kurang daripada RM200 juta bagi pegangannya sebanyak 49.9% dalam Proton.

S2). Proton masih akan berhutang Kerajaan sebanyak RM1.5 bilion dalam pinjaman. Jika gagal untuk membayarnya, Kerajaan mengambil alih Proton dengan 65% kepentingan. Hey ... tawaran yang sangat bagus untuk DRB dan Geely, gagal membayar juga boleh terlepas daripada hutang secara percuma. Rakyat bodohkah?

Jawapan kepada S1 & S2 : JIKA mereka gagal membayar, itu merupakan sebahagian daripada perniagaan bukan? Kedua-dua Geely dan DRB-Hicom telah membayar atau akan membayar beratus-ratus juta atau berbilion-bilion ke dalam Proton. Jika syarikat itu terus kerugian dan gagal membayar, mereka akan kehilangan semua pelaburan ini.

Kerajaan telah membantu Proton kerana ia adalah untuk menyelamatkan pekerjaan dan untuk mencantikkan perjanjian itu untuk Geely mengambil alih.

Ingat bahawa Proton telah mengalami beberapa berbilion kerugian pada tahun-tahun kebelakangan ini dan masih mempunyai sehingga RM3.2 bilion pinjaman mudah Kerajaan yang perlu dibayar balik.

Oleh itu, apabila Geely mengambil pegangan dalam Proton, mereka juga akan berkongsi separuh daripada kerugian pada tahun akan datang dan berkongsi beban pinjaman.

Bantuan Kerajaan untuk industri pembuatan kereta tidak unik.

Ingat Kerajaan AS membantu kedua-dua GM dan Chrysler sebanyak AS$ 17.4 bilion pada tahun 2008 apabila kedua-dua mereka mengalami masalah kewangan?

Angka yang dikeluarkan oleh Holden juga menunjukkan ia menerima AUS$ 2.17 bilion dalam bantuan kerajaan persekutuan dan negeri Australia sejak 12 tahun yang lalu, berbanding AUS$ 1.1 bilion bagi Ford dan AUS$ 1.2 bilion untuk Toyota. http://bit.ly/2qBk11e

Alternatifnya adalah untuk Proton tutup dan menghapuskan 60,000 pekerjaan dalam Proton dan rantaian bekalan.

Tiada apa yang salah dengan kerajaan memberi bantuan atau pinjaman mudah untuk membantu syarikat dan pekerjanya.

Membantu rakyat adalah apa yang Kerajaan sepatutnya lakukan.

Mungkin DAP mahu menjelaskan kepada 60,000 orang dan keluarga mereka mengapa DAP mahu mereka kehilangan pekerjaan mereka?

S3). Mengapa semua tanah Proton beralih kepada DRB?

Jawapan kepada S3: Ini adalah soalan yang paling bodoh. DRB-Hicom memiliki 100% Proton. Sebelum perjanjian Geely itu, DRB Hicom mempunyai hak untuk memindahkan tanah kepada dirinya untuk pembangunan masa hadapan.

Jika tanah itu tidak beralih maka Geely akan memiliki 49.9% daripada tanah itu juga.

Geely bukanlah dalam perniagaan pembangunan hartanah. Mengapa memberi mereka tanah itu?

S4) Jadi, selepas perjanjian ini, Proton hilang Lotus, hilang bank tanahnya, berhutang RM1.5 bilion kepada kerajaan, 49.9% dimiliki oleh Geely ??? Dan rakyat masih memberi RM1.1 bilion wang percuma kepada orang Cina ??? Apa-apa pun, jika Geely ‘cash out’ sekarang, mereka masih untung. Satu perjanjian yang baik ... bagi orang Cinalah.

Jawapan kepada S4: Geely tidak boleh hanya ‘cash out’ seperti ini. DRB-Hicom adalah pemilik majoriti. Juga, ingat bahawa syarikat itu mempunyai liabiliti dan pinjaman kepada Kerajaan?

Anda tidak boleh begitu sahaja mengambil wang tunai syarikat itu dan meninggalkan hanya liabiliti. Itu akan menjadi jenayah penipuan.

Pemikiran yang terlalu cetek sebegitu sudah tentulah dari DAP! Dari manakah anda belajar bagaimana untuk menjalankan perniagaan?Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1989349474617170


Share on Google Plus

About Editor

Merupakan blogger muda sejak tahun 2008. Ini merupakan blog ketiga selepas blog asal. Pernah menulis di akhbar seperti Utusan, Berita Harian, Kosmo, Harian Metro & Mstar Online sekitar 2010 - 2012. Kini masih menulis...
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment